Pàgines

dimarts, 7 d’octubre del 2014

Sardigna, Cerdenya, Sardegna, Sardenya, Cerdeña.

Bandera de Sardigna.



*****Per veure les fotos en format gran, cliqueu damunt d’una d’elles.*****
**Per llegir en altre idioma, seleccionar en Traductor** 
 

L'ensenya sarda utilitza la bandera de Sant Jordi amb els quatre caps dels "reis" que van resultar morts a la Batalla d'Alcoraz. ocorreguda en 1096 en les rodalies d'Osca, que va ser conquistada pels cristians. Es diu, com tantes vegades, que hauria intervingut miraculosament Sant Jordi en auxili de les tropes aragoneses. Després de ser conquerida l'illa per la Corona d'Aragó, el rei els va donar aquesta ensenya com a pròpia.

Foto: Internet.
Aquesta illa es troba al centre de la Mediterrània occidental, entre Còrsega al nord, de la qual la separa l'estret de Bonifacio, la península italiana a l'est, Tunísia al sud, i les illes Balears a l'oest. Ocupa una superfície de 24.090 km², una àrea similar a la de la Comunitat Valenciana. Les costes de Sardigna tenen uns 1849 km de llarg. 
Predomina el clima mediterrani, encara que en algunes zones internes és més sever. 
És la regió italiana amb major extensió de superfície forestal. 
Té una població de 1.675.000 habitants , anomenats sards. La capital de la regió es troba a la ciutat de Cagliari, situada al sud de l'illa, amb 160.00 hab. Altres poblacions que superen els 50.000 habitants són: Sássari (130.500) que està al nord de l'illa, Quartu Sant'Elena (71.600) que forma part de l'àrea metropolitana de Cagliari i Olbia, al est (55.400).

Su Nuraxi-Barumini. (Foto: Internet).

Tharros. (Foto: Internet).
Hi ha nombroses restes artístiques, destacant els nuraghes (Su Nuraxi di Barumini) lloc declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.També queden restes fenicis com Tharros, les catacumbes de l'illa de Sant'Antioco, l'amfiteatre romà (Cagliari), aixi com innombrables torres de vigia, i esglésies.

Per allí han campat infinitat de civilitzacions, des de la cultura nuràgica, passant per fenicis, romans, vàndals, bizantins, entre d'altres, i com no, aragonesos i catalans, allà pel segle XIII. Va destacar la presència d'aquests últims a la ciutat de l'Alguer (Alghero), on hui, en alguns nuclis, es parla un català antic, conegut com alguerès.

Les llengües més parlades a Sardigna són l'italià i el sard, encara que aquest va desapareixent quasi totalment en les noves generacions.

S'autoabasteixen dels seus recursos naturals i també posseeixen importants indústries basades en el granit, productes petroquímics, suro, coral, etc, encara que la font més important dels seus ingressos deriva del turisme.

Mercato San Benedetto. (Foto: meua).
Amanida típica sarda. (Foto: meua).


Dolços sardos. (Foto: meua).
Mongetes sardes. (Foto: meua).
La gastronomia de Sardigna és molt variada: carns, verdures, fruites, el pa, la pizza, la pasta, els formatges (pecorino sard i casu marzu), i en menor mesura llagosta de roca, gambes, botarga (ous de mújol), calamars, tonyina. S'usen herbes com la menta i la murta, de la qual es treu un licor típic sard "Mirto". Tot això acompanyat de bastants varietats pròpies de vi i de cervesa (Ichnusa).

Mini creuer per Cala Gonone. (Foto: meua)


Enguany hem tingut la sort de visitar-la i poder-la gaudir. 


Ens desplaçarem amb Ryanair (que malgrat tot el que la critiquen, mai hem tingut cap problema), i després vam llogar un cotxe, amb idea de donar la volta a l'illa, cosa que vam aconseguir, amb sobrada tranquil·litat.


Hem visitat poblets costaners, d'ambient turístic i altres de l'interior, on encara les dones vesteixen amb els vestits típics sards. Així com també la zona de Porto Cervo, capital indiscutible de la Costa Esmeralda, i enclavament paradisíac per personatges rics i famosos envoltats per un luxe que clama el cel.
 
Platges i cales d'aigües transparents i cristal · lines, amb arenes brillants, i un esclat de colors amb totes les diferents tonalitats del verd esmeralda i el blau turquesa.

L'illa està molt, molt cuidada i posseeix una gran riquesa natural envejable, amb racons naturals impressionants.

Un passeig per Spiaggia Romazzino. (Foto: Letícia)



La selecció d'allotjaments en els B & B (Bed and Breakfast), és a dir llit i desdejuni, ha estat tot un encert.


La gent no ens ha fet sentir-nos estranys en cap moment; a més, hem tingut el plaer de compartir un parell de dies amb la família de la nostra amiga Romina
Amb elles (Rita, Giovanna i Federica) vam tindre ocasió de degustar un complet sopar autèntic, totalment amb productes sards, i també d'un dinar a casa, amb menjar, beguda i dolços sards.
Com no!, vam compartir també els seus costums, cultura i tradicions. 
Gràcies, espere que ens tornem a veure prompte.


Resumint, totalment recomanable la visita a l'illa.

Harrods - Porto Cervo (Foto: meua).

Bany dins gruta Cala Sisine. (Foto: Letícia).












Ací vos deixe el recorregut que vam fer i un xicotet vídeo de 4 minuts amb una selecció de fotos.

02-09         Godella - Cagliari - Oristano - Bosa - Alghero
03-09         Capo Caccia - Gruta Neptuno - Il Lazzaretto - Bombarde - Alghero
04-09         Stintino-La Pelosa - Alghero
05-09         Castelsardo - Issola Rosa, Badesi
06-09         Costa Paradiso - Palau
07-09         Ferry a La Magdalena i Caprera - Idue Mari - Olbia
08-09         Costa Esmeralda (Romazzino, Del Principe, Capriccioli) - Porto Cervo - Olbia
09-09         Mini creuer amb zodiac des de Cala Gonone (Cales Fuili, Luna, Sisine, Gabbiani
                      Mariolu, Goloritzé) - Baunei
10-09         Altopiano Il Golgo, Sta. María Navarrese, Cagliari
11-09         Tuarreda - Porto Campana - Chia - Cagliari
12-09         Villasimius, Costa Rei, Cagliari
13-09         Quartu Sant'Elena - Cagliari - Godella


                                               CIAO                                   ARRIVEDERCI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada