Pàgines

dijous, 28 de novembre del 2013

Livraria Lello e Irmão. Porto (Portugal)

Livraria Lello e Irmão, Porto (Foto: meua).
*****Per veure les fotos en format gran, cliqueu damunt d’una d’elles.*****
**Per llegir en altre idioma, seleccionar en Traductor** 
**Si vos abelleix llegir, escoltant uns fados, cliqueeu ací**


(Foto: Internet).
La història ens transporta a 1869, quan es va fundar l’empresa , a la Rua dos Clérigos 296-298, baix el nom de "Livraria Internacional de Ernesto Chardron", un editor francès que va aconseguir una immensa  projecció en publicar una gran part de l'obra de Camilo Castello Branco. Així com el diccionari portuguès més significatiu del segle XIX "Grande Dicionário Português ou Tesouro da Literatura Portuguesa".

Després de la inesperada mort del seu fundador, als 45 anys, la llibreria va ser comprada per la firma "Lugan & Genelioux Sucessores". En 1894 Mathieux Lugan va vendre l'antiga Livraria Chardron a José Lello que, en associació amb el seu germà, António Lello, van crear "Sociedade José Pinto Sousa Lello & Irmão”. Posteriorment va passar a denominar-se amb el seu actual nom  “Livraria Lello e Irmão”.
José Lello. (Foto: Internet).

Antonio Lello. (Foto: Internet).
L'actual edifici està ubicat a la Rua das Carmelites, 144, prop de l’església i la Torre dos Clérigos. Va ser construït per l'enginyer Francisco Xavier Esteves i inaugurat el 13 de gener de 1906; la cerimònia es va convertir en gran esdeveniment social i hi van assistir personalitats com Guerra Junqueiro, Leite de Vasconcelos i Afonso Costa.


El director de la Biblioteca Nacional de Lisboa , Xavier da Cunha , va escriure per a l'ocasió :

"Nas mao de vossa excelência o trato dos livros nao é uma industria mercantil, é un a religiao; a sua laboriosidade é um sacerdocio; a sua casa é um templo. Pela auspiciosa inauguraçao que hoje se realiza do novo templo, eu na minha qualidade de director da Bibliotheca Nacional de Lisboa, sinto-me feliz em dar enthusiasticamente a vuestra excelenciamil parabens"

"A les mans de la vostra excel · lència el comerç del llibre no és una indústria mercantil, és una religió, el seu treball és un sacerdoci, la seva casa és un temple. Amb la inauguració que hui es realitza del nou temple, en la meua qualitat de director de la Biblioteca Nacional de Lisboa, em complau donar entusiastes felicitacions a la vostra excel · lència).

Livraria Lello. (Foto: meua)
L'edifici que l'alberga té una façana molt suggestiva. Representa una de les construccions més emblemàtiques del Gòtic Revival Porto (neogòtic), amb detalls que també tenen reminiscències modernistes.

La façana compta amb un gran arc rebaixat, amb entrada central sobre la qual figura en lletres daurades - 144 Livraria Chardron - i dues finestres laterals. A l'altura del primer pis, tres finestres rectangulars flanquejades per dues figures pintades per José Bielman, que representen l'Art i la Ciència. Acabant la façana en tres pilastres coronades per pinacles,. La decoració es complementa amb motius vegetals, formes geomètriques i el nom de "Lello e Irmão", baix les finestres.

(Fotos: Internet). Muntatge meu.
En el seu interior, multitud de detalls antics aconsegueixen un ambient capaç de transportar-nos cent anys enrere. Cada racó, cada detall mereixen una especial atenció.
Les seves enormes prestatgeries de fusta plenes de llibres arriben fins al sostre.
Els llibres descansant en els prestatges, li donen a l'ambient un certa aroma a saviesa i fascinació pels mons que s'amaguen entre les fulles.
Tenen tot tipus de literatura, des de la més elitesca fins a la més popular, a més llibres importants de la literatura portuguesa (Fernando Pessoa, José Saramago, Luís de Camoens o Antonio Lobo Antunes, entre d’altres) en varis idiomes.
També genials edicions enquadernades, una selecció de llibres d'art realment magnífica, secció de música, fotografia, arquitectura, infantil, poesia, etc.
Molts dels llibres estan disponibles en anglès i en portuguès, i un poc menys en altres idiomes.

Vagoneta. (Foto: Internet).
Un altre preciós detall són els arcs ogivals recolzats en els pilars sobre els quals l'escultor Romão Junior va esculpir els busts d'escriptors com Antero de Quental, Eça de Queirós, Camilo Castelo Branco, o Guerra Junqueiro.
Curiós fixar-se a terra, on encara romanen els rails de les vagonetes que s'utilitzaven per transportar els exemplars que calia desplaçar d'uns prestatges als altres.

Escala. (Foto: meua)

Escala. (Foto: Internet)
Escala. (Foto: Internet).


La figura de la preciosa escala central de color vermell, i fusta llaurada, que amb les seves ben proporcionades formes curvilínies serpentegen fins al pis superior com una flor exòtica, és tot un plaer visual. 



Al pis superior, més prestatgeries amb llibres i una xicoteta cafeteria, així com una part on també es fan algunes exposicions d'art. La llum natural que entra per la vidriera de colors, de 8x3,5 m.,que cobreix quasi la totalitat del sostre, li dóna lluminositat a tot l'espai.
Al centre del vitrall, destaquen les lletres llatines "Decus in labore", que vindria a significar alguna cosa així com "Honor en el treball. Orgull en el treball, Orgull pel treball,  l'orgull del treball...

El treball en la fusta en sostres i parets és exquisit, destacant els elements florals característics del corrent "Art Nouveau" que s'imposava a Europa a principis del segle XX.

A la cafeteria. (Foto: meua).
Caixa cafeteria. (Foto: meua).
L'autora de la sèrie de novel · les de Harry Potter, JK Rowling, va viure un parell d'anys a Porto i va quedar, com tots, enamorada de la llibreria.
Existeix també el rumor que en ella es van filmar algunes escenes de les pel · lícules, la qual cosa sembla ser que no és exacte del tot. Si, que hi ha escenes inspirades en la Lello, però possiblement no van ser gravades allí...???

Vidriera-Decus in Labore-. (Foto: meua)
Difícil contradir els que la consideren una de les més boniques i originals del món.

• L'escriptor espanyol Enrique Vila-Matas la va descriure com "la llibreria més bella del món"
• El diari britànic The Guardian, el 2008, la va considerar també la tercera més bella del món.
• Una posició, la tercera, ratificada per l'editorial australiana de guies de viatge Lonely Planet Best in Travel 2011.

Vista des de dalt. (Foto: Internet)
Segons la pròpia empresa;

  "En l'actualitat, la llibreria s'ha modernitzat per adaptar-se als temps actuals. Hem creat una nova empresa - Llibreries Prologue, SA -, que inclou encara a una de les hereves de la família Lello, tot l'espai va ser restaurat el 1995 i la Llibreria és hui capaç de respondre als nous desafiaments amb un servei informatitzat i actualitzat, proporcionant una galeria d'art i espais per als intel · lectuals, per ser un important centre cultural de la ciutat de Porto ". 


Sostre. (Foto: Internet)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada